SlovenianEnglish (UK)
Ponedeljek, 10 December 2018
13.jpg
Filter
 • 6.6.2014 Člani LAS-a na strokovni ekskurziji v Pomurju

  Člani Lokalne akcije skupine (LAS) Zgornje Vipavske doline in Komenskega Krasa so se prvi junijski petek odpravili na strokovno ekskurzijo z ogledom dobrih praks na severovzhod Slovenije, v Pomurje, znano po termalnih zdraviliščih, kmetijskem sejmu v Gornji Radgoni, vinskih goricah, štorkljah in odlični kulinariki.

  Strokovne ekskurzije se je udeležilo 43 članov našega LAS-a. Prva postojanka je bila vas Mala Polana, kjer smo si ogledali Podeželsko razvojno jedro – Pomelaj. Pomelaj je zadruga za razvoj podeželja, ki povezuje interese podeželskega prebivalstva in iniciative ter možnosti lokalnih skupnosti, razvojnih inštitucij in drugih nosilcev razvoja. Nastala je v okviru programa Samozaposlovanje na podeželju, podprtega s strani lokalnih skupnosti, kmetijskega ministrstva, zavoda za zaposlovanje in JAPTI-ja. Predstavitev zadruge, ogled prostorov in prikaz izdelovanja tradicionalnih izdelkov so udeleženci z zanimanjem spremljali, na poti do naslednje postojanke so se že kresale podjetne ideje. Tudi druženje in pogovori, skozi katere se združujejo dobre zamisli, so namen tovrstnih ekskurzij.

  Strokovna ekskurzija POMURJE 003 200 x 150

  Sledil je obisk dveh sorodnih ustanov v Martjancih, LAS-a Goričko in LAS-a Pri dobrih ljudeh. Upravljavca obeh LAS-ov sta nam podrobneje predstavila izvedene projekte, med katerimi je med našimi člani največ zanimanja vzbudil projekt “Fotona - Pilotni fotovoltaični namakalni sistem” Lokalne energetske agencije za Pomurje. Srečanje je potekalo v stavbi bivše šole, ki jo je Zavod za raziskovanje in trajnostni razvoj Martjanci – Smart House (Bistra hiša) odkupil in jo trajnostno ter ob upoštevanju visokih kulturno zgodovinskih kriterijev obnovil. V Bistri hiši je na ogled stalna razstava sistemov obnovljivih virov energije s shematskimi prikazi njihovega delovanja ter pisarne različnih ustanov.


  Strokovna ekskurzija POMURJE 034 200 x 150


  Naslednji postanek smo naredili na eko-socialni kmetiji Korenika v vasi Šalovci sredi krajinskega parka Goričko. Kmetijo sta idejno zasnovala Društvo za socialno vključenost Mozaik ter Zavod za usposabljanje in zaposlovanje invalidnih oseb Korenika, ki jo tudi upravljata. Ukvarjajo se z ekološko pridelavo in predelavo sadja, zelenjave, žitaric in zelišč, hkrati pa razvijajo eko-turistične in druge dejavnosti v povezavi z varovanjem naravne in kulturne dediščine. Obdelujejo približno 16 hektarjev njiv, 2 hektarja sadovnjakov in 2 hektarja travnikov. Postregli so nam lokalno-tradicionalne prigrizke, pravo eko malico. V delo na kmetiji je, poleg 7 strokovnih delavcev, vsak dan vključenih od 50 do 60 oseb iz ranljivejših skupin. Vključeni so v različne programe delovnih usposabljanj, nekaj jih dela prek programa javnih del, nekateri so zaposleni za stalno.


  Strokovna ekskurzija POMURJE 043 200 x 150


  Pot smo nadaljevali do doživljajske dežele Vulkanija. Na območju, kjer je danes kraj Grad naj bi pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na ozemlju današnje Slovenije. Občina Grad je za postavitev objekta, nakup opreme in animacijskega programa za virtualno predstavitev geološke zgodovine pridobila sredstva v okviru razpisa Razvoj regij. Poleg Vulkanije pa je na ogled tudi iz Evropskega sklada za razvoj podeželja obnovljena Lednarjeva usnjarna.

  Strokovna ekskurzija POMURJE 049 200 x 150

  Dan smo zaključili na posestvu Marof, ki tradicijo prepleta s sodobnimi trendi. V idiličnem okolju starega obnovljenega dvorca se razprostira sodobna vinska klet ter tipična domačija, kjer obiskovalcem ponudijo lokalne kulinarične dobrote. Članom LASa so pripravili voden ogled vinske kleti, okušali pa smo lahko tudi štiri izmed njihovih vin.


  Strokovna ekskurzija POMURJE 066 200 x 150

  Vtisi doživetega so zapolnili vožnjo nazaj v Vipavsko dolino. Želja in cilj tovrstnih strokovnih ekskurzij je seveda, da bi se ob ogledu dobrih praks utrnila tudi kakšna ideja za prenos dobrih zgledov v lokalno okolje. Prav gotovo tudi naše domače podeželje nudi različne možnosti za razvoj podobnih zgodb o uspehu.   

 • 12.6.2014 Seznanitev Vlade RS s predlogom PRP 2014-2020

   

  Vlada RS se je seznanila s predlogom Programa razvoja podeželja (PRP) RS 2014–2020 (verzija 12.6.2014), ki ga je pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) in ga bo posredovala v formalno presojo Evropski komisiji.

  Več...

 • 23.5.2014 Predlog Programa razvoja podeželja RS 2014-2020

  Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) je pripravilo predlog Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020 (PRP), ki predstavlja osnovni dokument za črpanje sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Dokument bo junija posredovan v formalno potrditev na Evropsko komisijo.

  Predlog PRP 2014-2020 si lahko preberete v tem dokumentu (pdf).

  MKO organizira v petek, 6.6.2014 v Austria Trend Hotel Ljubljana javno predstavitev predloga PRP 2014-2020, na dogodek se je potrebno predhodno prijaviti na naslov mreza-podezelje.mko@gov.si do srede, 4. 6. 2014. Vabilo.

   

// no direct access defined('_JEXEC') or die('Restricted access'); ?>

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.